Jogurtový dip
Okurku nahrubo nastrouhejte a v utěrce vymačkejte. Promíchejte s jogurtem, přidejte nasekanou mátu a podávejte ke kořeněným masům. Není třeba solit – okurka by pustila více vody a maso je většinou kořeněné dost, jogurtová omáčka slouží ke zjemnění.
Cibuláda
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20-30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, v lednici vydrží i měsíc až dva.
Dip z grilované zeleniny
Všechnu zeleninu doměkka ugrilujte (česnek až na později, rychle se spálí), přidejte koření, olej a sůl a v mixéru krátce mixujte, podle potřeby přilijte kvalitní panenský olej. Dip chutná bezvadně s pečeným masem, ale poslouží také jako výborná pomazánka na topinky.
Omáčka z modrého sýra
Ve větší misce prošlehejte smetanu, majonézu, hořčici, prolisovaný stroužek česneku a přidejte nahrubo nastrouhaný sýr. Dosolte a opepřete. Omáčka nejlépe chutná alespoň několik hodin odleželá v lednici.