Pro inspiraci přinášíme recepty sestavené z našich farmářských potravin a recepty našich blogerů, kteří zakomponovali vybrané poctivé potraviny do zpravidla mezinárodní kuchyně. Základem dobrého jídla jsou především kvalitní suroviny. Maso z volně chovaných zvířat, domácí těstoviny, čerstvé mléko, český česnek, koření bez glutamátu a soli, za studena lisovaný olej a další poctivé potraviny dají vyniknout vašim jídlům. Přejeme vám dobrou chuť!
Na nádivku potřebujete: 6 den starých rohlíků (pekárna INTEGRA – Vysoké n. Jizerou), 6 vajec (farma Hnátnice), 200 ml plnotučného mléka (farma Vrcovice), 150 g uzeného masa (uzeniny Novák – České Budějovice), 150 g vařeného kuřecího masa (farma Loužná), 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky pepře, 1 lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku a 1 lžíce másla.
Už se po tunách vánočních cukroví nemůžete na sladké ani podívat? Zkuste slané preclíky, užijete je nejen o Vánocích, ale třeba i na silvestrovské párty.
Dokonalost vašim domácím zvěřinovým hodům dodají také domácí knedlíky. Vyzkoušejte tradiční žemlový nebo v páře připravovaný "hrníčkový" a zkuste ozvláštnit třeba bylinkami.
Na zahřátí v chladných podzimních dnech není nic lepšího než poctivá vydatná polévka. Proč nezkusit trochu jinou: s knedlíčky ze zvěřiny a spoustou zeleniny.
Na grilování budete potřebovat asi 0,5 kg vepřové panenky a na marinádu sójovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, čertsvý zázvor, drcené chilli, cukr a jarní cibulku.
Na grilování budete potřebovat 500
g mletého vepřového masa (pan Matek, Řeznictví a uzenářství), citronová
kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 60
g čerstvě namleté strouhanky, 50
g tvrdého sýra, např. Mauritius (Horský statek Abertamy), 2
lžičky tymiánu (pouze lístky), 1
lžička soli a čerstvě mletý pepř.
Nevíte, co dobrého ke grilování, aby byl výsledek úplně dokonalý? Co třeba domácí jogurtový dip, cibuládu, dip z grilované zeleniny a nebo třeba omáčka z modrého sýra?
Na housky budete potřebovat: 500
g polohrubé mouky (Mlýn a krupárna MRSKOŠ), 260
g plnotučného mléka (Farma Cibochovi), 1
vejce (pan Martínek), 15
g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného, 35
g cukru, 10
g soli, 40
g zcela změklého nebo rozpuštěného másla a vejce
nebo mléko k pomašlování.
Na vaření budete potřebovat 500 g mletého hovězího masa, lépe tučnějšího (Farma a jatky
Rudolec), 1 lžíce worchesterské omáčky, sůl, pepř, 120 g karamelizované cibulky, 120 g kozího sýra (paní Eva Sedláková), 100 g nakládaných brusinek/rybízu (společnost Rakytník
Cvrček) a 4 listy salátu (pan Svačina, Ovčáry).
Na špaldové bábovičky budete potřebovat: 1 vejce, 1 malou mrkev, 90 g másla (Lacrum), 100 g cukru, 150 g plnotučného mléka (farma Vrcovice), 190 g celozrnné špaldové mouky (Přírodní
produkty – J. Petrovický), 1,5 lžičky kypřicího prášku, 50 g rozinek a 100 g marcipánu.
Na vaření budete potřebovat: 2 jitrnice od pana řezníka Görgla ze Slivence, ½ kg brambor z Beskyd, svazek jarní cibulky, 10 dkg krájeného másla Lacrum a 2 PL slunečnicového oleje Bohemia
Na vaření budete potřebovat100 g kozího sýra z farmy
Pěnčín,50 g salátu polníček,2 středně měkké hrušky,1 PL brusinkového kompotu,50 ml oleje z vlašských ořechů
Bohemia, sůl a čerstvý pepř.
Na přípravu majonézy budete potřebovat 1 žloutek, 100 ml Bohemia oleje z vlašských ořechů, 50 g čerstvých vlašských ořechů, špetku soli a špetku cukru.
Na vaření budete potřebovat 3 vepřové kotlety od řezníka a uzenáře Matka z Kostelce nad Labem, 2 – 3 spíše měkčí moučná jablka z Lounska, 1 polévkovou lžíci slunečnicového Bohemia oleje, 2 polévkové lžíce másla, 1 velkou bílou cibuli nakrájenou na kolečka, 1 hrneček bílého vína od Jakubčíka a 1 snítku rozmarýnu. Na přílohu šťouchané brambory.
Na vaření budete potřebovat: 1200 g kančího masa (kýta či krkovička) z farmy Rudolec, 3 větší cibule, 100 g špeku či slaniny od Matka nebo Nováka, polévkovou zeleninu (3 větší mrkve, petržel, trochu celeru), koření (3 bobule nového koření, 1 menší bobkový list, jalovec od kořenáře Davídka), 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 100 ml červeného vína od vinaře Jakubčíka, 100 ml masového vývaru, 1 polévková lžíce mouky a 2 polévkové lžíce brusinkového kompotu.
Na vaření budete potřebovat: 1 celé kuře, ½ šufánku koření Davídkovo pečené kuře, 2 stroužky česneku z Buchlovic, 50g čerstvého másla, větvičku hladkolisté petržele nebo jinou bylinku, malou hrst soli (tu máte v kredenci).