Omyté žebro vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali část nakrájené a očištěné zeleniny, sůl a koření. Vaříme do změknutí (cca 4 hodiny).
Zbytek zeleniny nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme protlak, který orestujeme, aby se pořádně uvolnila barva a chuť. Přidáme nakrájená rajčata. Přidáme cukr, ten necháme lehce zkaramelizovat a poté zalijeme vývarem z masa. Přidáme skořici. Řádně provaříme a ochutíme solí, citrónovou šťávou a octem, eventuelně dosladíme podle chuti.
Z másla a mouky připravíme zásmažku, pomocí které omáčku zahustíme. Nakonec propasírujeme přes cedník.
Podáváme s uvařenými těstovinami.
Tip: Maso vkládáme do vařící vody. Na rozdíl od polévky, když chceme zachovat maso co nejšťavnatější a tím nejchutnější, začínáme vždy s vroucí vodou, aby se maso rychle zatáhlo a vše potřebné a dobré si uchovalo. Maso se před vložením do vody může i zprudka opéct na rozpálené pánvi s olejem, tak jako při přípravě omáček. Vaření může také probíhat intenzivněji, při vyšší teplotě (vývar se později stejně „schová“ do omáčky). Omáčka se dá připravit i bez čerstvých rajčat, ta však dodávají jídlu příjemnou svěžest svou chutí. Pozor na protlak, často bývá dost sladký.