Božíhodové kuře s nádivkou se sušeným ovocem
Nálev učiní kuře mnohem šťavnatějším, kombinace soli a cukru pomůže udržet vlhkost v mase, stačí celé nebo naporcované kuře umístit alespoň na noc do nálevu (podle potřeby nutno vynásobit, aby bylo ponořené). Pokud tento krok vynecháme, je nutné kuře nasolit opravdu důkladně před pečením zevnitř i zvenčí.
Kuře před pečením osušíme, necháme alespoň hodinu v pokojové teplotě, okořeníme, naplníme nádivkou a položíme do zapékací nádoby (například velkého litinového hrnce) na rošt z kořenové zeleniny, aby se nepřichytilo ke dnu, kůži na prsou naplníme máslem. Přiklopíme a pečeme na 200 °C asi půl až ¾ hodiny, poté odklopíme a dopečeme do žádané barvy, přibližně další ¾ hodiny. Výpek lze zahustit trochou mouky – v tom případě je nutno ještě 20 minut provařit, nebo jej rozmixujeme se zeleninou, pak získáme světlejší krémovější omáčku.
Obdobný způsob můžeme použít i na krůtu – suroviny je ale nutné navýšit a čas pečení prodloužit (péct pomaleji a na mírnější teplotu).
Nádivka
Meruňky nechte nejlépe den předem nabobtnat v troše vody. Cibuli i slaninu nakrájejte a na mírném ohni osmažte (slanina pustí tuk, pokud ji nechcete použít, použijte lžíci másla). Smíchejte s na kostičky pokrájeným pečivem a zalijte vývarem a vejci, nastrouhejte trochu muškátového oříšku a přidejte i ostatní bylinky a sůl. Směsí naplňte kuře, případné přebytky upečte zvlášť v menší máslem vymazané formě.