Tuzemské farmářské řetězce chystají vlastní výrobu
potravin. Některé tím řeší nedostatek českých biopotravin,
jiné pak chtějí pouze rozšířit a zpestřit sortiment.
Potíže
s pravidelnými dodávkami vybraných produktů, zejména zeleniny a
drůbežího masa, má například koncept Sklizeno, který zatím v
Česku provozuje 12 prodejen.
Právě
kvůli tomu plánuje vlastní živočišnou a rostlinnou výrobu.
Podle zakladatele sítě Davida Kukly téměř neexistují
dodavatelé, kteří by byli schopni zásobit prodejny v regionu sami
a po celou sezónu v dostatečné kvalitě.
Každý
týden jiný česnek"Některé
ovoce a zeleninu proto můžeme mít třeba jen několik dnů v roce,
jinou musíme řešit vícero různými dodavateli, takže si u nás
koupíte každý týden třeba jiný česnek," podotkl.V
době největšího zájmu se firmě stává, že dodavatelé
nepřivezou žádné zboží, protože produkci stihli prodat na
trzích. Podle Kukly chybí na trhu i vejce a drůbeží maso z
volných chovů nebo ekologického zemědělství. Zákazníci tak
musí obcházet několik prodejen, než seženou to, co potřebují.
"I
proto zahajujeme vlastní živočišnou a rostlinnou výrobu a
zákazník se tak bude moci spolehnout, že budou naše potraviny
dostupné stále a ve stabilní, námi garantované kvalitě,"
řekl. Sklizeno je podílníkem zemědělského podniku Agrodružstvo
Miroslav, v němž hodlá výrobky pro své prodejny dělat.
Vlastní
výroba už přístí rok
Vyrábět
vlastní výrobky chce také konkurenční síť Náš Grunt. "V
současnosti disponuje Náš grunt hospodářskou půdou a v roce
2015 plánujeme rozvoj vlastní produkce potravin," uvedla
mluvčí konceptu Martina Bauerová. Řetězec fungující převážně
na bázi franšízy čítá 30 prodejen, do konce roku plánuje
otevřít až osm dalších obchodů. Aktuálně expanduje především
na severu Moravy a ve Slezsku, kde je velký zájem ze strany
zákazníků i možných provozovatelů obchodů.
Podle
Bauerové Náš Grunt na rozdíl od Sklizena problémy s nedostatkem
zboží nepociťuje. "K samotnému vyhledávání dodavatelů
mohu uvést to, že po čtyřech letech na trhu nemusíme nyní již
aktivně vyhledávat nové partnery a dodavatele," podotkla.
"Stále se nám ozývají noví zájemci, kteří chtějí mít
své produkty v našich prodejnách a to i přes skutečnost, že
musí projít náročným vstupním řízení a kontrolou kvality,"
dodala.
Konceptů
nabízejících kvalitní lokální potraviny v Česku přibývá.
Jde například o řetězec Delmart, který otevřel začátkem srpna
na pražském Smíchově první prodejnu s bistrem a pekárnou.
Řetězec, jehož majitelem je bývalý předseda představenstva
české pobočky řetězce Marks & Spencer Dušan Mrozek, plánuje
otevřít během dvou let v zemi 20 prodejen.
Nabídkou
poctivých potravin láká zákazníky také nedávno otevřené
pražské centrum Pankrácký Rynek, které zahrnuje několik
prodejen a bistro.