Farmářské obchody?
Letos už tři nové
Potraviny
od lokálních farmářů kupuje stále víc lidí. V Brně se proto
rozšiřuje síť farmářských obchodů.
Maso ze zvířat žijících na farmě? Bio brambory až přede
dveře? Prosciutto z pravé italské šunky? Čím dál víc Brňanů
se zajímá o to, co opravdu jedí. A čím dál víc jich nakupuje
ve specializovaných farmářských obchodech, kterých ve městě
neustále přibývá.
Potvrzují
to rostoucí počty prodejen i jejich obraty. Například řetězec
Sklizeno, který v Brně v roce 2011 založil David Kukla, zítra
otevírá už pátou prodejnu, tentokrát v bohunickém kampusu. V
Praze jich má přitom jen čtyři. „V Brně je ještě dost
prostoru k růstu. Loni jsme zvýšili meziroční tržby pětkrát,
na čtyřiasedmdesát milionů korun. Letos věřím, že po otevření
dalších dvou prodejen překonáme stamilionovou hranici,“ sdělil
Kukla.
Podle
něj si lidé začínají víc uvědomovat, jaké potraviny kupují.
Zájem mají hlavně o regionální výrobky malých a středních
podnikatelů. „Je dobře, že těchto obchodů přibývá. Lidé se
víc zajímají o to, co jedí a kupují, i když mnohdy za vyšší
cenu,“ podotkl ředitel Agrární komory Jihomoravského kraje
Jaromír Musil.
Rostoucí
zájem těší i šéfkuchaře brněnské restaurace Borgo Agnese Ivo
Ševčíka. „Pomůže to ekonomice. Proč si dovážet potraviny z
ciziny, když je dokážou vypěstovat i naši farmáři?“ tvrdí
Ševčík.
Jako
další do Brna na začátku letošního roku zavítal i řetězec
Náš grunt. Ve městě má zatím dvě prodejny, ale plánuje se
rozšířit dál. „Meziročně nám roste návštěvnost v
desítkách procent,“ poznamenal spolumajitel řetězce Jiří
Málek.
Zavedeným
obchodům ale konkurují i menší podniky. Například Veronika
Poláková si letos v květnu otevřela prodejnu Farm Real Food.
Namísto regionálních potravin se však zaměřuje na dovoz ze
zahraničí. „Udělat pravý český parmazán je nesmysl. Ten
pravý si prostě musíme sehnat v jiných zemích,“ vysvětlila
Poláková.
Hned
druhý obchod chce ještě letos na podzim v Brně otevřít Luděk
Chini, který spoluvlastní prodejnu My Food Market. „Snažíme se
mít kvalitní servis a co nejlepší suroviny. Odlišujeme se od
konkurence tím, že jsme v červnu spustili eshop a potraviny
zákazníkům přivezeme až domů. Máme také vlastní řeznictví,“
řekl Chini.
Právě
na vlastní řeznictví chce lidi nalákat i Kukla do kampusu.
„Nebudeme jen prodejci, ale i výrobci. V kampusu otevřeme také
malé bistro s hotovými jídly. Plánujeme se rozšířit i o
vlastní výrobu mléčných výrobků,“ dodal Kukla.
Na
vzrůstající konkurenci maloobchodů začínají reagovat i
supermarkety. „Stále víc spolupracujeme i s regionálními
dodavateli,“ řekla mluvčí společnosti Ahold Judita Urbánková.
Ne
každého však nový trend chytl. „Kdybych měla uživit
čtyřčlennou rodinu z drahých biopotravin, skončili bychom na
mizině,“ míní Markéta Novotná.
Vysoké
ceny naopak příliš nevadí Tereze Němcové. „Vždy si říkám,
že přispívám na správnou věc a podporuji menší výrobce,
takže jsou to podle mě jedině dobře investované peníze,“
řekla Němcová.
Příklady
obchodů Sklizeno – první podnik v Brně otevřeli v roce 2011 –
dnes mají v Brně 5 poboček Náš grunt – první podnik v Brně
otevřeli na začátku roku 2014 – dnes mají v Brně 2 pobočky
MyFood Market – první podnik v Brně otevřeli v létě 2013 –
dnes mají 1 pobočku a do konce roku otevřou v Brně další Farm
Real Food – první podnik v Brně otevřeli v květnu 2014 – mají
zatím 1 pobočku v Brně Dobrej Špajz – podnik má prodejnu v
brněnských Žabovřeskách
Foto
popis| OD FARMÁŘE. Už pět poboček má v Brně řetězec
Sklizeno. První obchod, který firma ve městě otevřela, najdou
lidé v centru v Josefské ulici (vlevo). Dvě pobočky má zase
podnik Náš grunt. Druhou z nich otevřel letos na začátku roku.
Nabízí hlavně tradiční české potraviny.