na úvod
     Zobrazit rok:



obrazek355

Je to nejstarší řeznictví v českých zemích a v jeho čele stojí Antonín Matek. Rod řezníků Matků totiž sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice.

Údaje v kostelecké kronice prozrazují, že členem cechu řezníků byl v roce 1546 jistý Antonín Matek. A muž stejného jména i příjmení tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Do výrobny uzenin u Matků jsme přijeli poprvé někdy kolem druhé odpoledne a náramně jsme se divili, že tu není nic k vidění. „Ale to musíte, hošánkové, přijet po ránu, někteří chodí už na třetí ráno a ti poslední končí kolem jedné po obědě,“ vysvětluje životní realitu v gastronomickém provozu brýlatý muž v kloboučku, Antonín Matek. Pochvaluje si, že jeho parta je sehraná. Životní zkušenosti ho sice naučily důvěřovat, ale také to, že v provozu je třeba být svým lidem nenápadně pořád za zády.

Pokračovatel vyhlášeného rodu Antonín Matek se rodinné tradice chytil pod vlivem svého prapradědy, který býval v širokém okolí vyhlášeným řezníkem – v době, kdy ještě řezníci mohli být váženými občany města. Odpovědnost za pokračování rodu „poňoukla“ otce současného pokračovatele rodu, tehdy bohužel jen pod hlavičkou Jednoty. Mladý Antonín po vzoru předků neutekl od oboru a vystudoval známou průmyslovku technologie zpracování masa v pražské Navrátilce. A po revoluci se vrátil krámek s řeznictvím do míst, kde se dnes nacházejí základy budov, v kterých prodával maso Antonín před pěti sty lety.

Zůstal regionálním výrobcem – kvůli kvalitě

V zadním traktu skrytém před zraky zákazníků se nachází samotná výroba uzenin. Matek vlastní malá jatka, takže není závislý na cizích dodávkách, sami si nakupují dobytek z českých pastvin Polabské nížiny. „Vyrábíme stovky druhů uzenin, u drtivé většiny jde o tradiční výrobky, a u těch taky zachováváme i staré výrobní receptury, které máme ještě po prapradědečkovi. Ano, nemůžeme konkurovat cenově hypermarketům, protože nejsme ochotni uzeniny šidit,“ říká Matek. Uvědomuje si, že jsou možné jen dvě cesty: buď být velkovýrobcem, který přijímá objednávky pro různé značky ana přání vyrábí podle cenových požadavků. Anebo zůstat regionálním drobnějším výrobcem, jenž si hledá zákazníky, kteří jsou ochotni připlatit si za kvalitu.

„Prodáváme v našich prodejnách, máme i vlastní pojízdné prodejny a dodáváme taky do krámů, které se soustřeďují na vyšší kvalitu, jako je třeba Náš grunt,“ vypočítává. Ale kdybyste byli zákazníci, chtěli pravidelně objednávat uzeniny podle vlastní receptury a Matkovi zbývala kapacita, taky vás nevyhodí. „Mrkneme na to, jestli po nás nechcete nějaký nesmysl, společně se podíváme na recepturu, jestli je to proveditelné, a určitě se domluvíme,“ slibuje Antonín Matek.

 

 

 




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024