Rod
řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil
kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy
jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř
pět set let později.
Do
výrobny uzenin u Matků jsme přijeli prvně někdy kolem druhé odpoledne a náramně
jsme se divili,
že tu není nic k vidění. "Ale to musíte, hošánkové, přijet po ránu,
někteří chodí už na třetí ráno a ti poslední končí kolem jedné po obědě,"
vysvětluje životní realitu v gastronomickém provozu brýlatý muž v kloboučku,
Antonín Matek. Pochvaluje si, že jeho parta je sehraná, ale životní zkušenosti
ho naučily důvěřovat, ale stejně být svým lidem nenápadně pořád za zády v
provozu.
Sám
se rodinné tradice chytil pod vlivem svého prapradědy, který býval v širokém
okolí vyhlášeným řezníkem – v době, kdy ještě řezníci mohli být váženými občany
města. Odpovědnost za pokračování rodu "poňoukla" otce současného
pokračovatele rodu, bohužel jen pod hlavičkou Jednoty. Mladý Antonín po vzoru
předků neutekl od oboru a vystudoval známou průmyslovku technologie zpracování
masa v pražské Navrátilce. A po revoluci se vrátil krámek s řeznictvím do míst,
kde se dnes nacházejí základy budov, v kterých prodával maso Antonín před pěti
sty lety.
V
zadním traktu skrytém před zraky zákazníků se nachází samotná výroba uzenin.
Matek vlastní malá jatka, takže není závislý na cizích dodávkách, sami si
nakupují dobytek z českých pastvin Polabské nížiny.
"Vyrábíme
stovky druhů uzenin, u drtivé většiny jde o tradiční výrobky a u těch taky
zachováváme i staré
výrobní receptury, které máme ještě po prapradědečkovi. Ano, nemůžeme
konkurovat cenově hypermarketům,
protože nejsme ochotni uzeniny šidit," komentuje Antonín Matek. Uvědomuje
si, že jsou možné jen dvě cesty: buď být velkovýrobcem, který přijímá
objednávky pro různé značky a na přání vyrábí podle cenových požadavků, anebo
zůstat regionálním drobnějším výrobcem, který si hledá zákazníky, kteří jsou
ochotni připlatit si za kvalitu. "Prodáváme v našich prodejnách, máme i
vlastní pojízdné prodejny a dodáváme taky do krámů, které se soustřeďují na
vyšší kvalitu jako třeba Náš grunt," vypočítává.
Ale
kdybyste byli zákazník, chtěli pravidelně objednávat uzeniny podle vlastní
receptury a Matkovi zbývala
kapacita, taky vás nevyhodí. "Mrkneme na to, jestli po nás nechcete nějaký
nesmysl, společně
se podíváme na recepturu, jestli je to proveditelné a určitě se
domluvíme," slibuje.