na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
  • 1200 g kančího masa (kýta či krkovička) z farmy Rudolec
  • 3 větší cibule
  • 100 g špeku či slaniny od Matka nebo Nováka
  • Polévková zelenina: 3 větší mrkve, petržel, trochu celeru
  • Koření: 3 bobule nového koření, 1 menší bobkový list, jalovec od kořenáře Davídka
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína od vinaře Jakubčíka
  • 100 ml masového vývaru
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce brusinkového kompotu

Největší klasikou mezi zvěřinovými recepty je bezesporu guláš ze šťavnatého kančího masa. Tento recept se dá navíc skvěle upravit podle chuti. Máte-li rádi guláš silnější a pikantnější, přidejte více pepře, divokého koření, vína a brusinek. Jste-li příznivci jemnějších chutí, kořením šetřete a na závěr můžete guláš zjemnit smetanou.

Cibulku nasekejte na jemno, polévkovou zeleninu na kostičky a slaninu na trochu větší kostičky, ať její chuť v guláši vynikne.

Kančí maso rozkrájejte na kostičky velikosti sousta a utěrkou dobře osušte. Poté rozpalte na pánvi olej na velmi vysokou teplotu. Maso se musí rychle zatáhnout, aby nepustilo drahocennou šťávu. Proto vhazujte po hrstech tak, aby maso pokrylo dno pánve a neleželo na sobě. Dávejte pozor, aby se maso zatáhlo rovnoměrně po všech stranách. Poté přesuňte do misky.

Do stejné pánve vhoďte cibuli, polévkovou zeleninu a slaninu, zalijte rajčatovým protlakem a opékejte do hněda. Přidejte kančí, poprašte troškou mouky a dobře promíchejte. Zalijte červeným vínem a nechte vstřebat. Pak přidejte vývar a koření a nechte za občasného míchání probublávat hodinu až půl druhé hodiny, nebo dokud nebude maso křehké.

Zkuste trochu bavorské inspirace a místo knedlíku podávejte se špeclemi a trochou brusinkového kompotu.



Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2017