na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím

Žemlové knedlíky

  • 400 g včerejšího pečiva (Zlivice)
  • 3 vejce (p. Martínek)
  • 125 ml mléka (Farma němcová)
  • 125 ml smetany (BIO Vavřinec)
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • svazek petrželky
  • špetka muškátového oříšku

Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, žloutky promíchejte se smetanou, mlékem, máslem a nadrobno nakrájenou petrželkou. Pečivo nakrájejte na kostičky a promíchejte se smetanovou směsí, dokořeňte muškátovým oříškem a poté jemně promíchejte se sněhem. Knedlíkovou masu rozdělte na dva „archy“ potravinářské fólie, každý zaviňte a na krajích smotejte jako bonbón. Vařte asi 25 minut na páře nebo přímo ve vodě (v tom případě doporučujeme obalit ještě jednou vrstvou fólie), nechte zlehka vychladnout a krájejte nití nebo ostrým nožem.




 

Knedlíky do hrnečku

  • 350 g hrubé mouky (Mlýn a krupárna Mrskoš, s. r. o.)
  • 2 vejce (farma Hnátnice)
  • 1 včerejší houska
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 125 ml mléka (Farma Cibochovi)

Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh se špetkou soli, žloutky promíchejte s mlékem. Housku nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou a kypřicím práškem. Do směsi nalijte mléko se žloutky, promíchejte a poté opatrně nadlehčete sněhem. Směs rozdělte do dvou čtvrtlitrových hrnečků důkladně vymazaných máslem a v páře vařte asi 30 minut (hrníčky položte na pařák do hrnce s poklicí, dbejte, aby v hrnci nedošla voda). Knedlíky je možné vylepšit také různými nasekanými bylinkami, cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20-30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, v lednici vydrží i měsíc až dva.




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2017