na úvod

Novinky v našich farmářských prodejnách


     Zobrazit rok:



obrazek487

Půst byl v křesťanské tradici obdobím od Popeleční středy do Velikonoc. Znamenal očištění a zřeknutí se věcí, které člověka zatěžují. Následoval po divokém Masopustu, během kterého se hodovalo a alkohol tekl proudem. Během půstu se nejčastěji vynechávalo červené maso, které bylo vnímáno jako sváteční pokrm. I když dnes se již tradice tolik nedodržují, našemu zažívání jenom prospěje, pokud do jídelníčku po kaloricky vydatných Vánocích a Novém roce zařadíme lehčí pokrmy. Naše tělo také bude vděčné za poctivé lokální potraviny, které nejsou napumpované chemikáliemi a necestovaly přes celou Evropu. Právě takové najdete v obchodech Náš grunt.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Náš Grunt postní recepty


Předkrmy/sendviče


Celozrnný sendvič s Naše Kaše

· Čtyři plátky dobrého chleba

· Jedno balení pomazánky Naše Kaše – fazolová s rajčaty a čerstvou bazalkou

· 100 g marinovaného tempehu

· Jedno tvrdší avokádo

· Jedno větší rajče

· Římský salát

· Podle chuti několik listů čerstvé bazalky

1. Lehce otoustujeme chléb a namažeme jej pomazánkou. Na jeden z krajíců budeme pokládat ingredience, ostatní necháme stranou.

2. Poklademe chléb avokádem nakrájeným na tenké podélné kousky, nakrájeným tempehem, rajčetem nakrájeným na kolečka a listy římského salátu. Můžeme přidat bazalku.

3. Přiklopíme druhou stranou chleba a přitlačíme k sobě.

4. Sendvič můžeme ostrým nožem rozkrojit napůl, tak, aby vznikly dva trojúhelníčky.


Humus z červené řepy

· Plechovka cizrny

· Tři menší bulvy červené řepy

· 2 lněného oleje

· 2 lžíce pasty tahini

· 4 stroužky česneku

· 1 lžíce římského kmínu

· Šťáva z jedné limetky

· Špetka soli

· Špetka pepře

· Čerstvé bylinky

K podávání: Nakrájená dobrá lehce opečená bagetka, zelenina na špalíčky (okurka, mrkev, řapíkatý celer)

1. Očištěnou řepu zabalte do alobalu a pečte v troubě cca hodinu. Až bude měkká, nechte ji vychladnout a poté nakrájejte na menší kousky.

2. Vložte všechny ingredience kromě bylinek do mixéru a rozmixujte do hladka. Podle potřeby pastu dosolte nebo dopepřete.

3. Ozdobte bylinkami a podávejte s pečivem nebo nakrájenou zeleninou.


Polévky

Hutná zimní polévka s červenou čočkou

· 200 g červené čočky

· 4 brambory

· 2 velké mrkve

· 4 rajčata

· 1,5 cm zázvoru

· Šťáva z poloviny limetky

· Tři stroužky česneku

· Dvě lžičky konopného oleje (Konopný olej, Bohemia Oleje)

· Lžíce Davídkova koření Indie

· Půl lžičky drceného chilli

· Lžička kurkumy

· Špetka soli (podle chuti)

· Čtyři snítky čerstvého koriandru na ozdobení

1. V hrnci s tlustým dnem rozehřejeme olej a lehce opečeme nastrouhaný zázvor a česnek.

2. Necháme olej vychladnout, přilijeme vodu a přidáme brambory a mrkev a necháme zhruba deset minut vařit.

3. Přidáme červenou čočku a po dalších deseti minutách rajčata nakrájená na kostičky.

4. Vaříme zhruba ještě deset minut, dokud se zrníčka červené čočky nezačnou rozpadat a nezahustí polévku.

5. Dokořeníme směsí koření Indie, kurkumou a limetkovou šťávou, podle chuti přidáme drcené chilli a sůl. Dozdobíme koriandrem.


Krémová kapustová polévka s opraženou pikantní cizrnou a petrželkou

Na krémovou kapustovou polévku:

· Jedna větší cibule

· Tři stroužky česneku

· Dvě lžičky konopného oleje

· 2 litry zeleninového vývaru

· 600 g kapusty

· 100 g kešu oříšků – na čtyři až šest hodiny namočených ve vodě

· Špetka soli

· Špetka pepře

· Svazek čerstvé petrželky

Na opraženou cizrnu:

· Plechovka cizrny

· Lžíce konopného oleje

· Lžička cayenského pepře

· Špetka soli

1. V hrnci se silným dnem rozehřejte kokosový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.

2. Přidejte vývar a stáhněte z horké plotýnky.

3. Kapustu nakrájenou na větší kousky dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nebude nadrobno rozmixovaná.

4. Rozmixujte namočené kešu oříšky, můžete k nim přidat trochu vývaru, mixujte, dokud z nich nebude hladká pasta.

5. Přidejte kešu směs a kapustu do hrnce s vývarem a vařte asi deset minut, dokud kapusta nezměkne.

6. Dejte si stranou trochu petrželky na ozdobení. Ochuťte zbylou petrželkou, solí a pepřem

7. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte okapanou cizrnu. Dochuťte kajenským pepřem a solí a pražte, dokud nebude cizrna křupavá.

8. Polévku servírujte s opraženou cizrnou a ozdobenou snítkou petržele.


Hlavní jídla

Pohanka spečenou zeleninou a bylinkami

· 200 g pohanky

· Čtvrtina velkého pórku

· Jedna cuketa

· Jeden menší lilek

· Jeden menší fenykl

· Jedna červená paprika

· Jedna žlutá paprika

· Tři lžíce konopného oleje

· Jedna lžíce italských bylinek

· Šťáva z půlky limetky

· Dva stroužky česneku

· Špetka soli

· Špetka pepře

· Čerstvé bylinky – šalvěj, tymián, estragon

1. Zeleninu nakrájíme na kousky, posypeme ji italskými bylinkami a promastíme ji olivovým olejem a dáme do připraveného pekáčku.

2. Pečeme v troubě na 200 °C asi dvacet minut, dokud není měkká. Občas promícháme.

3. Pohanku vaříme v hrnci asi 15 minut, dokud nezměkne.

4. Potom si krátce opražíme na pánvičce tak, aby byla lehce křupavá.

5. Smícháme se zeleninou a dochutíme prolisovaným česnekem, limetkovou šťávou, čerstvými bylinkami, solí a pepřem.


Veganské palačinky s pikantní zeleninovou směsí

Na palačinky:

· 300 g hladké mouky

· 0,5 l rýžového mléka

· Špetka soli

· Dvě lžíce konopného oleje podle potřeby

Na směs:

· Jedna velká cibule

· Dvě lžíce konopného oleje

· Jedno balení sójového granulátu

· Dvě plechovky červených fazolí

· Jedna červená paprika

· Jedna žlutá paprika

· Čtyři rajčata

· Jedna zarovnaná lžička cayenského pepře (podle chuti)

· Jedna vrchovatá lžička římského kmínu

· Špetka skořice

· Svazek čerstvého koriandru

· Špetka soli

1. Nejdříve připravíme zeleninovou směs. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

2. Přidáme dvě nadrobno nakrájené papriky a chvíli orestujeme.

3. Mezitím zalejeme sójový granulát horkou vodou a necháme změknout.

4. Na pánev přidáme rajčata, zalejeme vodou a necháme podusit.

5. Když už je zelenina téměř hotová, přidáme fazole a necháme prohřát.

6. Dochutíme kajenským pepřem, římským kmínem, koriandrem a podle chuti dosolíme.

7. Mezitím si připravíme palačinky. Mouku smícháme s rostlinným mlékem a dobře rozšleháme metličkou.

8. Opékáme na pánvi s trochou kokosového oleje, tak, aby se palačinky nepřichytávaly.

9. Do každé palačinky dáme přiměřené množství směsi, zarolujeme a můžeme podávat.


Luštěninový karbanátek s bylinkovou bramborovou kaší

Luštěninový karbanátek

· 200 gramů uvařené hnědé čočky

· Jedna nadrobno nakrájená cibule

· 50 g slunečnicových semínek

· Dvě lžičky konopného oleje

· 50 g strouhanky

· Tři stroužky česneku

· Tymián

· Špetka soli

· Špetka pepře


Bramborová kaše

· Čtyři větší brambory

· Dvě lžíce konopného oleje

· Tři stroužky česneku

· Čerstvé bylinky – libeček, petrželka, pažitka

· Špetka soli

1. Dáme vařit čočku, vaříme asi 30 minut.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Na závěr přidáme slunečnicová semínka a necháme na chvíli opražit.

3. Uvařenou čočku necháme lehce vychladnout a poté ji rozmixujeme.

4. Přidáme cibuli, slunečnicová semínka, strouhanku, tymián, sůl a pepř a dobře promícháme. Vzniklá hmota by měla být vláčná a lehce lepivá.

5. Ze směsi vytvoříme bochánky a pečeme v troubě na teplotu 200°C asi patnáct minut, dokud karbenátky nezezlátnou.

6. Brambory na kaši oloupeme a necháme uvařit, dokud nejsou skutečně měkké.

7. Přidáme k nim olivový olej, česnek a bylinky a vše důkladně pomačkáme mačkadlem. Kaše by měla být krémová, ale ne úplně hladká, měly by v ní být cítit kousky brambor.

8. Podáváme s oblohou z čerstvé zeleniny.


Sladké

Pučálka s bylinkovým sirupem, jablkem, vlašskými ořechy a skořicí

· 350 g naklíčeného hrachu / nepůlený zelený hrách

· Dvě lžičky konopného oleje

· Dvě lžíce bylinkového sirupu

· Dvě velká jablka

· 50 g vlašských ořechů

· Půl lžičky skořice

1. Naklíčený hrách lze koupit, ale je poměrně jednoduchá jej udělat doma. Hrách necháme namočený přes noc (nebo 12 hodin), potom jej slijeme, vyměníme vodu a rozmístíme na pečící plech. Uložíme na teplé místo, jednou za den propláchneme a vyměníme vodu. Zhruba po dvou dnech by měl začít klíčit.

2. Naklíčený hrách lehce opražíme na promaštěné pánvi.

3. Smícháme s nadrobno nakrájenými jablky, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Podle potřeb dochutíme medem nebo agávovým či javorovým sirupem.


Salát

Salát s opraženou růžičkovou kapustou, klíčky a lněným semínkem

· 200 g růžičkové kapusty

· 100 g klíčků

· 50 g rukoly

· Dvě lžíce lněného semínka

· Dva stroužky česneku

· Dvě lžíce lněného oleje

· Šťáva z poloviny citronu

· Lžíce koření Salátové bylinky

1. Kapustu očistíme a oloupeme, rozkrojíme napůl a osolíme

2. Pánci s tlustým dnem rozehřejeme olej a rozložíme do něj kapustičky směrem řezem dolů.

3. Až budou mít zlatavou barvu, stáhneme je z plamene.

4. Kapusty promícháme s rukolou a klíčky, přidáme lněná semínka.

5. Ochutíme česnekem, solí, citronovou šťávou a směsí bylinek.


Drink

After Eight detox smoothie s mátou a dotekem čokolády

· Svazek čerstvé máty nebo dva pytlíky mátového čaje

· 100 g čerstvého špenátu

· Dva velké zralé banány

· 3 lžíce kousků hořké čokolády + 2 lžíce na dozdobení

1. Předem si připravíme čaj a počkáme, až vychladne. Slijeme jej.

2. Do čaje přidáme špenát, banán a většinu čokoládových kousků a vše rozmixujeme.

3. Ozdobíme zbylými kousky čokolády.


 




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024