Půst byl v křesťanské tradici obdobím od Popeleční středy do Velikonoc. Znamenal očištění a zřeknutí se věcí, které člověka zatěžují. Následoval po divokém Masopustu, během kterého se hodovalo a alkohol tekl proudem. Během půstu se nejčastěji vynechávalo červené maso, které bylo vnímáno jako sváteční pokrm. I když dnes se již tradice tolik nedodržují, našemu zažívání jenom prospěje, pokud do jídelníčku po kaloricky vydatných Vánocích a Novém roce zařadíme lehčí pokrmy. Naše tělo také bude vděčné za poctivé lokální potraviny, které nejsou napumpované chemikáliemi a necestovaly přes celou Evropu. Právě takové najdete v obchodech Náš grunt.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Náš Grunt postní recepty
Předkrmy/sendviče
Celozrnný sendvič s Naše Kaše
· Čtyři plátky dobrého chleba
· Jedno balení pomazánky Naše Kaše – fazolová s rajčaty a čerstvou bazalkou
· 100 g marinovaného tempehu
· Jedno tvrdší avokádo
· Jedno větší rajče
· Římský salát
· Podle chuti několik listů čerstvé bazalky
1. Lehce otoustujeme chléb a namažeme jej pomazánkou. Na jeden z krajíců budeme pokládat ingredience, ostatní necháme stranou.
2. Poklademe chléb avokádem nakrájeným na tenké podélné kousky, nakrájeným tempehem, rajčetem nakrájeným na kolečka a listy římského salátu. Můžeme přidat bazalku.
3. Přiklopíme druhou stranou chleba a přitlačíme k sobě.
4. Sendvič můžeme ostrým nožem rozkrojit napůl, tak, aby vznikly dva trojúhelníčky.
Humus z červené řepy
· Plechovka cizrny
· Tři menší bulvy červené řepy
· 2 lněného oleje
· 2 lžíce pasty tahini
· 4 stroužky česneku
· 1 lžíce římského kmínu
· Šťáva z jedné limetky
· Špetka soli
· Špetka pepře
· Čerstvé bylinky
K podávání: Nakrájená dobrá lehce opečená bagetka, zelenina na špalíčky (okurka, mrkev, řapíkatý celer)
1. Očištěnou řepu zabalte do alobalu a pečte v troubě cca hodinu. Až bude měkká, nechte ji vychladnout a poté nakrájejte na menší kousky.
2. Vložte všechny ingredience kromě bylinek do mixéru a rozmixujte do hladka. Podle potřeby pastu dosolte nebo dopepřete.
3. Ozdobte bylinkami a podávejte s pečivem nebo nakrájenou zeleninou.
Polévky
Hutná zimní polévka s červenou čočkou
· 200 g červené čočky
· 4 brambory
· 2 velké mrkve
· 4 rajčata
· 1,5 cm zázvoru
· Šťáva z poloviny limetky
· Tři stroužky česneku
· Dvě lžičky konopného oleje (Konopný olej, Bohemia Oleje)
· Lžíce Davídkova koření Indie
· Půl lžičky drceného chilli
· Lžička kurkumy
· Špetka soli (podle chuti)
· Čtyři snítky čerstvého koriandru na ozdobení
1. V hrnci s tlustým dnem rozehřejeme olej a lehce opečeme nastrouhaný zázvor a česnek.
2. Necháme olej vychladnout, přilijeme vodu a přidáme brambory a mrkev a necháme zhruba deset minut vařit.
3. Přidáme červenou čočku a po dalších deseti minutách rajčata nakrájená na kostičky.
4. Vaříme zhruba ještě deset minut, dokud se zrníčka červené čočky nezačnou rozpadat a nezahustí polévku.
5. Dokořeníme směsí koření Indie, kurkumou a limetkovou šťávou, podle chuti přidáme drcené chilli a sůl. Dozdobíme koriandrem.
Krémová kapustová polévka s opraženou pikantní cizrnou a petrželkou
Na krémovou kapustovou polévku:
· Jedna větší cibule
· Tři stroužky česneku
· Dvě lžičky konopného oleje
· 2 litry zeleninového vývaru
· 600 g kapusty
· 100 g kešu oříšků – na čtyři až šest hodiny namočených ve vodě
· Špetka soli
· Špetka pepře
· Svazek čerstvé petrželky
Na opraženou cizrnu:
· Plechovka cizrny
· Lžíce konopného oleje
· Lžička cayenského pepře
· Špetka soli
1. V hrnci se silným dnem rozehřejte kokosový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
2. Přidejte vývar a stáhněte z horké plotýnky.
3. Kapustu nakrájenou na větší kousky dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nebude nadrobno rozmixovaná.
4. Rozmixujte namočené kešu oříšky, můžete k nim přidat trochu vývaru, mixujte, dokud z nich nebude hladká pasta.
5. Přidejte kešu směs a kapustu do hrnce s vývarem a vařte asi deset minut, dokud kapusta nezměkne.
6. Dejte si stranou trochu petrželky na ozdobení. Ochuťte zbylou petrželkou, solí a pepřem
7. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte okapanou cizrnu. Dochuťte kajenským pepřem a solí a pražte, dokud nebude cizrna křupavá.
8. Polévku servírujte s opraženou cizrnou a ozdobenou snítkou petržele.
Hlavní jídla
Pohanka spečenou zeleninou a bylinkami
· 200 g pohanky
· Čtvrtina velkého pórku
· Jedna cuketa
· Jeden menší lilek
· Jeden menší fenykl
· Jedna červená paprika
· Jedna žlutá paprika
· Tři lžíce konopného oleje
· Jedna lžíce italských bylinek
· Šťáva z půlky limetky
· Dva stroužky česneku
· Špetka soli
· Špetka pepře
· Čerstvé bylinky – šalvěj, tymián, estragon
1. Zeleninu nakrájíme na kousky, posypeme ji italskými bylinkami a promastíme ji olivovým olejem a dáme do připraveného pekáčku.
2. Pečeme v troubě na 200 °C asi dvacet minut, dokud není měkká. Občas promícháme.
3. Pohanku vaříme v hrnci asi 15 minut, dokud nezměkne.
4. Potom si krátce opražíme na pánvičce tak, aby byla lehce křupavá.
5. Smícháme se zeleninou a dochutíme prolisovaným česnekem, limetkovou šťávou, čerstvými bylinkami, solí a pepřem.
Veganské palačinky s pikantní zeleninovou směsí
Na palačinky:
· 300 g hladké mouky
· 0,5 l rýžového mléka
· Špetka soli
· Dvě lžíce konopného oleje podle potřeby
Na směs:
· Jedna velká cibule
· Dvě lžíce konopného oleje
· Jedno balení sójového granulátu
· Dvě plechovky červených fazolí
· Jedna červená paprika
· Jedna žlutá paprika
· Čtyři rajčata
· Jedna zarovnaná lžička cayenského pepře (podle chuti)
· Jedna vrchovatá lžička římského kmínu
· Špetka skořice
· Svazek čerstvého koriandru
· Špetka soli
1. Nejdříve připravíme zeleninovou směs. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Přidáme dvě nadrobno nakrájené papriky a chvíli orestujeme.
3. Mezitím zalejeme sójový granulát horkou vodou a necháme změknout.
4. Na pánev přidáme rajčata, zalejeme vodou a necháme podusit.
5. Když už je zelenina téměř hotová, přidáme fazole a necháme prohřát.
6. Dochutíme kajenským pepřem, římským kmínem, koriandrem a podle chuti dosolíme.
7. Mezitím si připravíme palačinky. Mouku smícháme s rostlinným mlékem a dobře rozšleháme metličkou.
8. Opékáme na pánvi s trochou kokosového oleje, tak, aby se palačinky nepřichytávaly.
9. Do každé palačinky dáme přiměřené množství směsi, zarolujeme a můžeme podávat.
Luštěninový karbanátek s bylinkovou bramborovou kaší
Luštěninový karbanátek
· 200 gramů uvařené hnědé čočky
· Jedna nadrobno nakrájená cibule
· 50 g slunečnicových semínek
· Dvě lžičky konopného oleje
· 50 g strouhanky
· Tři stroužky česneku
· Tymián
· Špetka soli
· Špetka pepře
Bramborová kaše
· Čtyři větší brambory
· Dvě lžíce konopného oleje
· Tři stroužky česneku
· Čerstvé bylinky – libeček, petrželka, pažitka
· Špetka soli
1. Dáme vařit čočku, vaříme asi 30 minut.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Na závěr přidáme slunečnicová semínka a necháme na chvíli opražit.
3. Uvařenou čočku necháme lehce vychladnout a poté ji rozmixujeme.
4. Přidáme cibuli, slunečnicová semínka, strouhanku, tymián, sůl a pepř a dobře promícháme. Vzniklá hmota by měla být vláčná a lehce lepivá.
5. Ze směsi vytvoříme bochánky a pečeme v troubě na teplotu 200°C asi patnáct minut, dokud karbenátky nezezlátnou.
6. Brambory na kaši oloupeme a necháme uvařit, dokud nejsou skutečně měkké.
7. Přidáme k nim olivový olej, česnek a bylinky a vše důkladně pomačkáme mačkadlem. Kaše by měla být krémová, ale ne úplně hladká, měly by v ní být cítit kousky brambor.
8. Podáváme s oblohou z čerstvé zeleniny.
Sladké
Pučálka s bylinkovým sirupem, jablkem, vlašskými ořechy a skořicí
· 350 g naklíčeného hrachu / nepůlený zelený hrách
· Dvě lžičky konopného oleje
· Dvě lžíce bylinkového sirupu
· Dvě velká jablka
· 50 g vlašských ořechů
· Půl lžičky skořice
1. Naklíčený hrách lze koupit, ale je poměrně jednoduchá jej udělat doma. Hrách necháme namočený přes noc (nebo 12 hodin), potom jej slijeme, vyměníme vodu a rozmístíme na pečící plech. Uložíme na teplé místo, jednou za den propláchneme a vyměníme vodu. Zhruba po dvou dnech by měl začít klíčit.
2. Naklíčený hrách lehce opražíme na promaštěné pánvi.
3. Smícháme s nadrobno nakrájenými jablky, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Podle potřeb dochutíme medem nebo agávovým či javorovým sirupem.
Salát
Salát s opraženou růžičkovou kapustou, klíčky a lněným semínkem
· 200 g růžičkové kapusty
· 100 g klíčků
· 50 g rukoly
· Dvě lžíce lněného semínka
· Dva stroužky česneku
· Dvě lžíce lněného oleje
· Šťáva z poloviny citronu
· Lžíce koření Salátové bylinky
1. Kapustu očistíme a oloupeme, rozkrojíme napůl a osolíme
2. Pánci s tlustým dnem rozehřejeme olej a rozložíme do něj kapustičky směrem řezem dolů.
3. Až budou mít zlatavou barvu, stáhneme je z plamene.
4. Kapusty promícháme s rukolou a klíčky, přidáme lněná semínka.
5. Ochutíme česnekem, solí, citronovou šťávou a směsí bylinek.
Drink
After Eight detox smoothie s mátou a dotekem čokolády
· Svazek čerstvé máty nebo dva pytlíky mátového čaje
· 100 g čerstvého špenátu
· Dva velké zralé banány
· 3 lžíce kousků hořké čokolády + 2 lžíce na dozdobení
1. Předem si připravíme čaj a počkáme, až vychladne. Slijeme jej.
2. Do čaje přidáme špenát, banán a většinu čokoládových kousků a vše rozmixujeme.
3. Ozdobíme zbylými kousky čokolády.