Půst je dnes nejen křesťanským obdobím, ale také možností, jak dopřát
svému tělu i mysli potřebný odpočinek, očistit se a vstoupit do jara
nabiti novou energií. Jak na to? Pojďme se společně podívat na tradiční i
moderní podobu půstu!
Základní myšlenkou půstu je myšlenka očištění se, nelpění na hmotném
majetku a přimknutí sek něčemu, co člověka přesahuje. V katolické
tradici je půst přípravou na Velikonoce. Tento půst trvá čtyřicet dní a
začíná Popeleční středou. Půst je neodmyslitelně spojen s masopustem,
rozpustilým a veselým lidovým svátkem, během kterého se hodovalo, pivo
teklo proudem a taneční zábavy mnohdy trvaly až do rána. Po bujarém
masopustu ale nastala postní doba. Půst nebyl spojený jen s jídlem –
měla to být doba, kdy se lidé vzdávají všeho nepotřebného a všeho, co je
zatěžuje. Co se týká jídelníčku, vynechávali naši předci během postní
doby červené maso. Ryba byla vnímána jako jídlo chudých, byla tedy
povolená i v době půstu. Postní jídla byla velmi jednoduchá, nebyla
mastná a jejich hlavní složkou byly luštěniny a obiloviny. Prim dále
hrály brambory, naklíčené zrní anebo zelí ve všech možných variantách.
Oblíbeným pokrmem byla třeba pučálka, opražený naklíčený hrách, nebo
špecle se zelím.
V dnešní době přibývá lidí, kteří si uvědomují, že půst a střídmost v
jídle jako taková má nesporné zdravotní účinky. Správně provedený půst
má údajně léčit celou řadu zdravotních problémů, nejčastěji potíží
souvisejících se zažíváním. Nemusíme se uchylovat k nejtvrdší variantě
půstu, jako je hladovka nebo šťávový detox, našemu tělu ale rozhodně
prospěje, obzvláště po období Vánoc a Nového roku, pokud svůj jídelníček
trochu odlehčíme. Základem by měla být zelenina a ovoce. S čerstvou
zeleninou by v tomto období mohl být trochu problém, ale i přesto
najdeme příklady sezónní zeleniny, kterou můžeme využít i v zimě. Patří
mezi ni jednoznačně růžičková kapusta, využít můžeme trvanlivou
kořenovou zeleninu anebo v dřívějších postních dobách tolik oblíbené
zelí. Sezónní zeleninu z českých polí najdete v Našem gruntu také a to
primárně od lokálních dodavatelů. Zeleninu skvěle doplňují luštěniny,
které jsou výborným nízkokalorickým zdrojem bílkovin a vlákniny a
obsahují také zinek a vitamíny skupiny B. Velmi lahodně je zpracovává Naše kaše.
Například jejich Červenočočková pomazánka s kari a kokosovým mlékem je
nepřekonatelná a zakoupit si ji můžete přibližně za 50Kč. K půstu vždy
patřily také obiloviny. Pokud se sáhnete po některých z kvalitních müsli
Mixit, které najdete také v
nabídce Našeho gruntu, stane se snídaně nejoblíbenější částí vašeho dne.
Nám chutná nejvíce Čokoládování, které vás bude stát okolo 200 Kč. A
pokud se rozhodnete zkusit siveny Rybářství Kolář, rozhodně nešlápnete vedle. Za kilo této ryby dáte 250Kč.