na úvod

Velikonoce, svátky jara a znovuzrození, to nejsou jen pomlázky a pašije, ale také výborná kuchyně plná svěžích chutí a barev. Na talíř se dostávají vajíčka, uzené či jehněčí, jako dezert se nabízejí tradiční mazance. Náš grunt připravil kVelikonocím sérii receptů, které spojují tradiční poctivost a moderní šmrnc. Pojďte snámi ochutnat jaro!

Velikonoční stravování bylo dříve vázané celou řadou zvyků: na Zelený čtvrtek se vařilo zjarní zeleně, na Velký pátek se dodržoval poměrně přísný půst. Zato na Bílou sobotu se lidé pořádně „nadlábli“ nádivkou, nedělní Boží hod Velikonoční patřil skopovému, jehněčímu nebo kůzlečímu masu a Velikonoční pondělí se neslo již tradičně ve znamení vajec. I když teď se již na většině míst nedodržují staré lidové zvyky natolik striktně, rozhodně stojí za to pestrou a veselou velikonoční kuchyni jednou za čas ochutnat.

A čím se typické velikonoční delikatesy vyznačují? Zaprvé použitím velkého množství čerstvých bylinek – ať už se jedná o oblíbený medvědí česnek, čerstvé kopřivy nebo jiné planě rostoucí byliny. Ty se potom používají například na dochucení omáček nebo speciálních velikonočních rolád. Na svátečním stole dále nemůže chybět nádivka – její příprava se kraj od kraje liší, ale jejím základem je vždy vynikající jehněčí nebo uzené maso. Maso jako takové se o Velikonocích vždy konzumovalo – nejčastěji se dává přednost jemnému jehněčímu či skopovému masu, ale svoje místo vrámci velikonoční tabule má také drůbež. Alfou i omegou velikonočních svátků jsou ovšem vejce: na stolech se objevují jen tak vařené nebo osmažené se slaninkou a jarní cibulkou či jako součást nejrůznějších pomazánek či vaječných salátů. Také na dezerty se nezapomíná – důležitou úlohu zde hraje mazanec, sladký beránek nebo křehké boží milosti.

Na velikonoční speciality by se nemělo spěchat – vždyť svátky jara slavíme jen jednou do roka. Tabu by proto měly být veškeré náhražky a instantní suroviny a do popředí by se naopak měly dostat kvalitní a poctivé ingredience. Právě takové potraviny v období před Velikonocemi speciálně nabízí Náš grunt. Ať už se jedná o uzené, jehněčí, farmářská vajíčka nebo mazanec.

Vyzkoušejte s námi poctivé a přitom moderní velikonoční recepty!

 

 

***

Společnost Náš GRUNT s.r.o. je ryze českou společností fungující na principu franšízy a vlastních kamenných obchodů. Společnost vznikla v roce 2010 a zaměřuje se na prodej tradičních českých potravin od malých a středních producentů. S tímto konceptem začala společnost jako první na domácím trhu a v současné době je největším provozovatelem sítě farmářských prodejen.

 




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024