na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
Potřebujete:
  • vykostěné kuře z Loužné
  • zeleninu: cibuli, mrkev a celer, česnek, rajče
  • brambory
  • koření: pepř, čerstvý zázvor, nové koření, bobkový list
  • bylinky: šalvěj a libeček
  • rajský protlak
  • zakysanou smetanu
  • máslo a Bohemia slunečnicový olej
  • sůl
  • pečící papír a alobal

Jak na to:
Základem je vykostěné kuře, které můžete takto upravené už koupit a nebo to vzít se vším všudy a vykostit si kuřátko sami. Návod na vykostění kuřete jsme přinesli zde.
1. Základ na omáčku
Při vykosťování jsme si dávali stranou chrupavky a tuhé části k přípravě silného základu na omáčku. Nakrájejte si cibuli na osminky, mrkev a celer na kousky, stroužek česneku rozmačkejte, nakrájejte si pár menších červených a hodně zralých rajčat a přidejte čerstvý zázvor nakrájený na silnější plátky. To vše orestujete na kvalitním slunečnicovém oleji tak, aby obsah pánve hezky provoněl byt a zelenina chytila barvu. Na orestovanou zeleninu dejte tři velké lžíce rajského protlaku a znovu zarestujete. Poté zalijte vodou a přidejte přidáte chrupavky a tuhé části kuřete, které jste si dali stranou při vykosťování. Přihoďte celý pepř, nové koření a bobkový list. Vše pomalu vyvařte, až zbude přibližně pětina původní obsahu. Vývar pak proceďte do čistého hrnce.
Před koncem pečení rolády se k omáčce vraťte, svařený základ prohřejte a vmíchejte do něj na kostky nakrájené vychlazené máslo. Na úplný závěr přidejte na tenké nitky pokrájenou šalvěj a dochuťte pepřem a solí.
2. Tomatová pasta k potření kůže
Nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, opět pěkně do voňava. Přidejte čerstvě namletý pepř a ještě trochu orestujete. Na závěr přijde rajský protlak a ještě zarestujete. Nechte prohřát, pěkně spojit všechny ingredience a přeceďte do misky.
3. Maso do rolády
Očištěné maso osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a přidejte na tenké nitky nakrájenou šalvěj. Přibližně deset minut masírujete v misce rukou, až se vám maso začne silně lepit na ruku.
Pak nechte odležet v pokojové teplotě. A jdeme na přípravu samotné rolády:
  • připravte si vrstvu alobalu
  • na ni vrstvu pečícího papíru
  • pečící papír potřete máslem
  • na to položte napnutou kuřecí kůži
  • posypte solí, pepřem a libečkem
  • potřete připravenou tomatovou pastou celou plochu kůže
  • naskládejte maso v pásu na kůži
  • roládu důkladně zabalte
  • řádně utáhněte alobal a položte roládu na plech
  • roládu pečete zabalenou asi 40 minut při 180 °C
  • poté rozbalte a dopečte na barvu kůrky
4. Příloha: šťouchačky se zakysanou smetanou
Uvařte brambory ve slupce v osolené vodě, nechte vychladnout, poté je oloupejte a rozmačkejte. Na pánvi si orestujte cibulku, přidejte rozmačkané brambory a dochuťte solí a pepřem. Stáhněte ze sporáku, přimíchejte zakysanou smetanu a na tenko pokrájený libeček. Servírujete podle fantazie :)

Dobrou chuť přeje Martin z Gruntu.



Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024