Žemlové knedlíky
Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, žloutky promíchejte se smetanou, mlékem, máslem a nadrobno nakrájenou petrželkou. Pečivo nakrájejte na kostičky a promíchejte se smetanovou směsí, dokořeňte muškátovým oříškem a poté jemně promíchejte se sněhem. Knedlíkovou masu rozdělte na dva „archy“ potravinářské fólie, každý zaviňte a na krajích smotejte jako bonbón. Vařte asi 25 minut na páře nebo přímo ve vodě (v tom případě doporučujeme obalit ještě jednou vrstvou fólie), nechte zlehka vychladnout a krájejte nití nebo ostrým nožem.
Knedlíky do hrnečku
Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh se špetkou soli, žloutky promíchejte s mlékem. Housku nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou a kypřicím práškem. Do směsi nalijte mléko se žloutky, promíchejte a poté opatrně nadlehčete sněhem. Směs rozdělte do dvou čtvrtlitrových hrnečků důkladně vymazaných máslem a v páře vařte asi 30 minut (hrníčky položte na pařák do hrnce s poklicí, dbejte, aby v hrnci nedošla voda). Knedlíky je možné vylepšit také různými nasekanými bylinkami, cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20-30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, v lednici vydrží i měsíc až dva.