na úvod

obrazek256
Znáte to: Koupíte v supermarketu kuře, rozmrazíte ho nebo rozbalíte, přičichnete a... Přejde vás chuť. To se vám s kuřetem z Farmy Loužná nestane. Voní totiž i za syrova. Možná by vás překvapilo, že jeden z jejích zakladatelů měl původně mnohem blíž k motorům, než k drůbeži. Tomáš Březina ale přinesl do chovu kuřat víc, než profesní dovednosti. Dal do toho srdce a lidský přístup.

„K chovu zvířat jsem se dostal úplnou náhodou přes mojí společnici paní Hanku Šnajdrovou, která je v tomto oboru profesionál. Byla to změna profese v plném slova smyslu, protože moje původní povolání je automechanik,“ říká pětačtyřicetiletý Tomáš Březina z Farmy Loužná. Právě Hanka Šnajdrová je na farmě hlavním šéfem. Její zkušenosti s chovem kuřat už přesahují dvacet let a profesionalita v tomto oboru znamená hodně. „Hanka byla tím, kdo vždy dokázal úspěšně do praxe uvést naše nápady na lidštější a poctivější chov drůbeže,“ připomíná Tomáš Březina.

Farmu s Hankou Šnajdrovou zakoupili v roce 2004 jako klasickou rozpadlou velkovýkrmnu a pak ji několik let provozovali. Postupem času jim ale začal být proti srsti tradiční přístup, v němž jde v první i poslední řadě pouze o rychloobrátkové tuny anonymního masa, aniž by se kdokoliv zajímal, jak a v jakých podmínkách vzniká. Rozhodli se pro tedy pro úplnou změnu s nejistým výsledkem.

Velkovýkrmnu přestavěli na prostory, kde se kuřata mohou volně pohybovat a hrabat, žerou celou pšenici a mají přirozenou intenzitu denního světla. „Pohodové a bezstresové prostředí pro zvířata je pro nás prioritou. Obvykle jich na farmě máme pět až sedm tisíc, ale tento počet je hraniční pro to, aby byla zachována kvalita jejich života,“ vysvětluje Tomáš Březina. Kromě toho jsou kuřata vykrmována až 68 dní věku, což je více než v průměrných velkochovech.

Reklamou poblouzněný zákazník? Minulost!

„Z počátku nás všichni odrazovali, že nemůžeme přežít a že zákazníkům jde jen a jen o cenu. Nyní je situace úplně jiná a my víme, že to vše mělo smysl. Zákazník, kterému není jedno, co si kupuje, existuje. A to je velice dobrá zpráva pro celou společnost, protože takoví lidé mají většinou správný lidský pohled i v dalších oblastech,“ myslí si Tomáš Březina.

Podle něj už český zákazník není jen reklamou poblouzněný a omezený človíček, který nepoužívá vlastní rozum, ale ve všech vrstvách obyvatel vyrůstající náročný pan zákazník, co si nenechá vše líbit. A kuřata z Loužné kupují studenti i důchodci. „Velkovýrkmny pro nás nejsou konkurencí. Kdo hledá kvalitní produkt, najde si ho. To je asi jako rozdíl mezi oblekem ušitým od krejčího a vyrobeným ve fabrice v Číně,“ srovnává Tomáš Březina. .

Poctivé krmivo a ruční práce

A v čem tedy zrovna u kuřat rozdíl spočívá? Kuřata z Loužné jsou spokojená, zdravá a dobře prospívají díky životu v prostředí maximálně eliminujícím stresové faktory běžného výkrmu. Navíc místo granulí běžných ve velkochovech, zobou pšenici a kukuřici, tedy přirozenou stravu. Výsledkem je kuře s vyzrálejším a šťavnatějším masem, které má vysokou a stálou hodnotu esenciálních mastných kyselin - omega kyselin a minerálních látek, například draslíku, který je nutný pro správnou, zejména srdeční, svalovou činnost. Vzhledem k vyššímu stáří mají louženská kuřata také vyšší obsah tuku, který je ovšem ve srovnání s tukem jiných zvířat stravitelný. „Naše kuřata také zpracováváme z velké části manuálně. Ručně probíhá kuchání, porcování i balení, takže kvalita masa zůstává skutečně vysoká. Přispívá k tomu i vakuové balení, díky kterému si kuřata zachovávají chuť a kvalitu. Navíc maso nijak neupravujeme a nekřehčíme,“ doplňuje Tomáš Březina.

O kuřata se na Farmě Loužná kromě Tomáše a Hanky stará deset zaměstnanců, kteří zajišťují jak chov, tak zpracování masa. A práce je to náročná. Hanka na farmě přespává, aby měla vše stále pod kontrolou, Tomáš vstává pravidelně v pět ráno a slovo dovolená v praxi už dlouho nezažil. „Stále budujeme a opravujeme, takže občas nevíme, kde nám hlava stojí. Na nějaké ty koníčky ale občas chvilka zbude. Já jsem fanda dobrého jídla, čtení, filmů a památek, Hanka relaxuje u vaření či zahradničení a miluje psy a koně,“ uzavírá Tomáš Březina.



Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2017