na úvod

obrazek479
Půst je dnes nejen křesťanským obdobím, ale také možností, jak dopřát svému tělu i mysli potřebný odpočinek, očistit se a vstoupit do jara nabiti novou energií. Jak na to? Pojďme se společně podívat na tradiční i moderní podobu půstu!
Základní myšlenkou půstu je myšlenka očištění se, nelpění na hmotném majetku a přimknutí sek něčemu, co člověka přesahuje. V katolické tradici je půst přípravou na Velikonoce. Tento půst trvá čtyřicet dní a začíná Popeleční středou. Půst je neodmyslitelně spojen s masopustem, rozpustilým a veselým lidovým svátkem, během kterého se hodovalo, pivo teklo proudem a taneční zábavy mnohdy trvaly až do rána. Po bujarém masopustu ale nastala postní doba. Půst nebyl spojený jen s jídlem – měla to být doba, kdy se lidé vzdávají všeho nepotřebného a všeho, co je zatěžuje. Co se týká jídelníčku, vynechávali naši předci během postní doby červené maso. Ryba byla vnímána jako jídlo chudých, byla tedy povolená i v době půstu. Postní jídla byla velmi jednoduchá, nebyla mastná a jejich hlavní složkou byly luštěniny a obiloviny. Prim dále hrály brambory, naklíčené zrní anebo zelí ve všech možných variantách. Oblíbeným pokrmem byla třeba pučálka, opražený naklíčený hrách, nebo špecle se zelím.
V dnešní době přibývá lidí, kteří si uvědomují, že půst a střídmost v jídle jako taková má nesporné zdravotní účinky. Správně provedený půst má údajně léčit celou řadu zdravotních problémů, nejčastěji potíží souvisejících se zažíváním. Nemusíme se uchylovat k nejtvrdší variantě půstu, jako je hladovka nebo šťávový detox, našemu tělu ale rozhodně prospěje, obzvláště po období Vánoc a Nového roku, pokud svůj jídelníček trochu odlehčíme. Základem by měla být zelenina a ovoce. S čerstvou zeleninou by v tomto období mohl být trochu problém, ale i přesto najdeme příklady sezónní zeleniny, kterou můžeme využít i v zimě. Patří mezi ni jednoznačně růžičková kapusta, využít můžeme trvanlivou kořenovou zeleninu anebo v dřívějších postních dobách tolik oblíbené zelí. Sezónní zeleninu z českých polí najdete v Našem gruntu také a to primárně od lokálních dodavatelů. Zeleninu skvěle doplňují luštěniny, které jsou výborným nízkokalorickým zdrojem bílkovin a vlákniny a obsahují také zinek a vitamíny skupiny B. Velmi lahodně je zpracovává Naše kaše. Například jejich Červenočočková pomazánka s kari a kokosovým mlékem je nepřekonatelná a zakoupit si ji můžete přibližně za 50Kč. K půstu vždy patřily také obiloviny. Pokud se sáhnete po některých z kvalitních müsli Mixit, které najdete také v nabídce Našeho gruntu, stane se snídaně nejoblíbenější částí vašeho dne. Nám chutná nejvíce Čokoládování, které vás bude stát okolo 200 Kč. A pokud se rozhodnete zkusit siveny Rybářství Kolář, rozhodně nešlápnete vedle. Za kilo této ryby dáte 250Kč.





TZ_půst.pdf
  TZ_půst.pdf  


Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024