na úvod
Léto je v plném proudu a s ním i grilování, posezení s přáteli či venkovní hodování. Jak vybrat vhodné maso nejen na letní barbecue jsme se zeptali Jiřího Málka ze společnosti Náš Grunt, která ve svých prodejnách nabízí výrobky českých farmářů.

Nejdůležitějším faktorem pro dobrý nákup masa je nepochybně poctivý obchod s osobním přístupem. Tedy takový, který má produkty čerstvé, zná jejich původ a personál je schopný s výběrem poradit. Při nákupu masa si vždy všímejte, zda má etiketu s datem a místem porážky a také vyznačenou trvanlivost. „Věnujte pozornost barvě masa a krve, která se z masa uvolní. Krev by neměla být černá a už vůbec ne zpěněná, „ radí Jiří Málek. Pokud se rozhodujete mezi baleným a čerstvým masem, rozhodněte se, kdy chcete maso zpracovat, balené vydrží o něco déle. Vždy ale záleží, jak dlouho na pultě leží a v jaké teplotě.

Maso by mělo být skladováno v teplotě okolo 4 °C, v domácích chladničkách však dochází k velkému kolísání teplot podle toho, jak jsou naplněny a jak často je otevíráme. Co tedy odborník doporučuje? „Nakupujte čerstvé maso a hned jej zpracujte a tak to dělejte se vším. Nedělejte velké nákupy na celý týden, choďte pravidelně nakupovat čerstvé potraviny, tak budete mít jistotu, že si dopřáváte to nejlepší. Pokud si najdete obchod, ve kterém vám personál poradí a má k vám osobní přístup, máte vyhráno.“

A rada na závěr. Buďte ostražití, když vidíte maso ve slevě. Někteří obchodníci mohou ve slevách nabízet produkty na hranici exspirace.



Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024