na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím

  • 600 g srnčí kýty (Zvěřina Malesa)
  • 50 g špeku (A. Matek/Novák)
  • 3 lžíce sádla (U Dolejších)
  • 1 lžíce másla (Lacrum)
  • 3 lžíce octa
  • 1 cibule (p.Svačina)
  • 2 střední mrkve(p.Svačina)
  • 1/3 celeru(p.Svačina)
  • 2 petržele(p.Svačina)
  • 1 litr vývaru (zvěřinový z ořezu nebo hovězí)
  • 5 snítek tymiánu nebo lžičku a půl sušeného
  • 2 kuličky jalovce
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 2 lžíce hořčice (Kand)
  • 1 lžíce brusinkového kompotu (p. Cvrček)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 200 ml smetany (BIO Vavřinec)



    Před plánovaným vařením kýtu odblaňte, prošpikujte hranolky špeku (pro lepší manipulaci můžete špek trochu zmrazit) a svažte kuchyňským motouzem, aby si udržela tvar. Na 2 lžících sádla pak kýtu dohněda opečte, přidejte koření, ocet, hořčici, stáhněte z plotny a přesuňte do lednice, kde takto naložené maso vydrží den až dva (nakládání můžete vynechat, ale maso pak nemusí být tak chutné).

    Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, v hrnci se silným dnem rozpalte máslo a zbylé sádlo a zeleninu s přidanou lžící cukru v něm asi 15 minut pomalu restujte. Do hrnce poté přidejte maso i s kořením, vývar, lžíci brusinek a důkladně osolte. Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 2-3 hodiny, dokud není maso měkké (popřípadě celý hrnec vložte do trouby rozehřáté na 130 °C), v případě potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem. Poté maso vyberte, z omáčky vyndejte koření, tymián a propasírujte nebo rozmixujte se smetanou, díky zelenině by měla být omáčka dost hustá. Dochuťte citronovou šťávou, solí, popřípadě trochou cukru a podávejte s domácím knedlíkem.




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2017