na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím

Jogurtový dip

  • 200 g hustého jogurtu nebo zakysané smetany (společnost Bio Vavřinec)
  • 1 malá salátová okurka
  • hrst lístků máty

Okurku nahrubo nastrouhejte a v utěrce vymačkejte. Promíchejte s jogurtem, přidejte nasekanou mátu a podávejte ke kořeněným masům. Není třeba solit – okurka by pustila více vody a maso je většinou kořeněné dost, jogurtová omáčka slouží ke zjemnění.

 

Cibuláda

  • 1 kg cibule (pan Janda – Česnek od pěstitele)
  • 6 lžic cukru
  • 8 lžic balzamikového octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20-30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, v lednici vydrží i měsíc až dva.

 

Dip z grilované zeleniny

  • 1 cibule
  • 2 červené papriky
  • 1 cuketa
  • ½ lilku
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl podle chuti

Všechnu zeleninu doměkka ugrilujte (česnek až na později, rychle se spálí), přidejte koření, olej a sůl a v mixéru krátce mixujte, podle potřeby přilijte kvalitní panenský olej. Dip chutná bezvadně s pečeným masem, ale poslouží také jako výborná pomazánka na topinky.

 

Omáčka z modrého sýra

  • 100 g modrého sýra
  • 150 g zakysané smetany (společnost Bio Vavřinec)
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice (společnost Nový Dvůr)
  • 1 stroužek česneku
  • špetka pepře
  • sůl dle chuti

Ve větší misce prošlehejte smetanu, majonézu, hořčici, prolisovaný stroužek česneku a přidejte nahrubo nastrouhaný sýr. Dosolte a opepřete. Omáčka nejlépe chutná alespoň několik hodin odleželá v lednici.




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2016