na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
  • 1 kg kančí kýty (Zvěřina Malesa)
  • 3 lžíce sádla (U Dolejších)
  • 50 g špeku (Novák)
  • 1 dcl červeného vína (Vinné sklepy Jiřího Lobkowicze)
  • 5 hřebíčků
  • malý kousek skořice
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 cibule(p.Svačina)
  • 2 mrkve(p.Svačina)
  • 2 petržele(p.Svačina)
  • 750 ml vývaru nebo vody
  • 75-100 g šípkového džemu (Holoubek&pravnuci)
  • sůl, pepř
  • perník na strouhání k zahuštění

 

Den před vařením kýtu odblaňte, prošpikujte hranolky špeku a mrkve (pro lepší manipulaci můžete špek trochu zmrazit) a svažte kuchyňským motouzem, aby si udržela tvar. Na 2 lžících sádla pak maso dohněda opečte, přidejte koření, ocet, víno, stáhněte z plotny a přesuňte do lednice, kde takto naložené maso vydrží den až dva.


Všechnu zeleninu nakrájejte a na sádle asi 15–20 minut restujte, aby zkaramelizovala. Poté přidejte maso i s mořidlem, vývar, 2-3 lžíce šípkové zavařeniny a posolte. Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 2–3 hodiny, dokud není maso měkké (popřípadě celý hrnec vložte do trouby rozehřáté na 130 °C), v případě potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem.

Maso vyndejte a z omáčky vylovte koření i tymián a propasírujte ji, popřípadě rozmixujte. Je-li omáčka málo hustá, ještě zahustěte strouhaným perníkem a dalších 20 minut provařte. Dochuťte ještě šípkovým džemem, solí a pepřem a podávejte s knedlíkem – například hrnkovým houskovým.





Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2024