na úvod

Načítání obrázku. Čekejte prosím
  • 1 jehněčí kýta, cca 1,6 kg (Jatka Rudolec)

  • 50 g másla

  • 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1,5 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 dcl dobrého červeného vína (Vinné sklepy Jiřího Lobkowicze)
  • 400 g uvařených oloupaných brambor
  • 100 g čerstvého mladého špenátu
  • 220 g polohrubé mouky (Mlýn a krupárna Mrskoš, s. r. o.)
  • 1 čerstvé vejce (farma Hnátnice)

Jehněčí kýtu nejdříve vykostěte. Máslo utřete se solí a rozmarýnem, vmasírujte do masa, opepřete jej a poté svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáčku spoklicí a pečte na 150 °C přibližně 3 hodiny. Poté odklopte pokličku, slijte výpek, přidejte víno a nechte omáčku 15 minut redukovat – měla by zmenšit objem asi o polovinu. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním jí přelijte maso a nočky.

Jak na nočky:

Uvařené brambory najemno nastrouhejte. Opraný špenát v mixéru najemno rozmixujte společně s vajíčkem a poté přidejte k bramborám. Rychle zapracujte mouku, z těsta vyválejte dlouhé hady a postupně odkrajujte malé nočky, do kterých ještě můžete otisknout vidličku pro hezký vzorek. Vařte ve vodě cca 2 minuty nebo na páře přibližně 5 minut dle velikosti nočků.




Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2017