větvičku hladkolisté petržele nebo jinou bylinku (naši zelináři)
malou hrst soli (tu máte v kredenci)
Kuře opláchněte a nechte okapat. Žádné maso nikdy nepečte rovnou vychlazené z ledničky, nechte jej odstát k pokojové teplotě. Nasekejte lístky petrželky a promíchejte v misce se solí a rozmáčklým česnekem a poté vsypte do dutiny kuřete. Celé kuře po kůži posypte kořením od Davídka a protřete tak, aby bylo koření všude.
Kuře dejte na pekáč prsy dolů a podlijte vodou. Potřete alobal máslem a potřenou stranou přiklopte kuře. Máslo zabrání přilepení kůže k alobalu. Utěsněte alobal ke stranám pekáče, aby neodcházelo z pekáče teplo. Pak vložte pekáč s kuřetem do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 50 minut, podle velikosti kuřete. Poté sundejte alobal, přelijte kuře výpekem a dopečte na barvu z jedné strany. Kuře otočte, opět polijte výpekem a kuře dopečte na barvu i z druhé strany.
Kuře vydejte z pekáče na prkýnko a naporcujte podle vlastní fantazie. Do výpeku postupně vmíchejte na kostky nakrájené studené máslo. Vznikne tak jemná a lehká omáčka, kterou dochuťte solí a nasekanou petrželkou.
Tip: Kuře nesolte na povrchu, sůl pronikne do masa slanou parou z dutiny.
Dobrou chuť za Hanku a Tomáše z farmy Loužná, Kořenáře Davídka a česnekáře z Buchlovic přeje Náš grunt.