Den před vařením kýtu odblaňte, prošpikujte hranolky špeku a mrkve (pro lepší manipulaci můžete špek trochu zmrazit) a svažte kuchyňským motouzem, aby si udržela tvar. Na 2 lžících sádla pak maso dohněda opečte, přidejte koření, ocet, víno, stáhněte z plotny a přesuňte do lednice, kde takto naložené maso vydrží den až dva.
Všechnu zeleninu nakrájejte a na sádle asi 15–20 minut restujte, aby zkaramelizovala. Poté přidejte maso i s mořidlem, vývar, 2-3 lžíce šípkové zavařeniny a posolte. Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 2–3 hodiny, dokud není maso měkké (popřípadě celý hrnec vložte do trouby rozehřáté na 130 °C), v případě potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem.
Maso vyndejte a z omáčky vylovte koření i tymián a propasírujte ji, popřípadě rozmixujte. Je-li omáčka málo hustá, ještě zahustěte strouhaným perníkem a dalších 20 minut provařte. Dochuťte ještě šípkovým džemem, solí a pepřem a podávejte s knedlíkem – například hrnkovým houskovým.